Gheata se topeste la poli

By: vremeainromania , 11:47 PM GMT on May 17, 2013

Incalzirea globala face ca albul ghetii de la Polul Nord sa fie inlocuit cu verdele vegetatiei, schimbare care afecteaza si fauna din zona, conform vremeainromania.com.

Zona de dincolo de Cercul Arctic isi schimba infatisarea de la un an la altul, posibilitatea de schimbarii cu 50% in urmatoarele decade nefiind deloc deplasata. Harta cu noile modificari ale vegatiei din Nord a fost publicata in cercetarea numita “Nature Climate Change”.

“Felul in care arata acum zona Polului Nord va avea un impact puternic atat pentru fauna locala, cat si pentru ecosistemul global”, spune Richard Pearson, autorul studiului, cercetator la American Museum of Natural History Center of Biodiversity and Conservation.

La studiu au participat si oameni de stiinta de la AT-T Labs-Research, Woods Home Research Center, Colgate University, Cornell University si University of York.
Studiul au realizat si o simulare pentru decada urmatoare, una despre care se afirma ca va fi mai calda decat deceniile precedente. Astfel, este foarte posibil ca in Siberia copacii sa ajunga sa creasca mult mai la nord de linia actuala a padurilor din zona. Pe langa fotografiile atasate studiului se afla si doua din Abiskto, zona subarctica a Suediei, una facuta in 1977, alta in 2009, diferentele fiind mai mult decat clare.

Temperatura a crescut cu 1,6 grade Celsius in ultimii 600 de ani la Polul Sud.

Cercetatorii de la Australian National University au studiat Polul Sud al planetei noastre, rezultatele nefiind deloc imbucuratoare. Gheata se topeste de 10 ori mai repede decat in urma cu 600 de ani, cea mai rapida topire inregistrandu-se in ultimele cinci decade.

Este mai mult decat clar ca planeta sufera, ca Polul Sud sufera. Topirea ghetii trebuie luata in serios.

Afirmatia lui Nerilie Abram, conducatorul echipei de cercetare, este sustinuta de rezultatele de dupa sondarea ghetii (pana la 346 de metri adancime) de pe insula James Ross. Straturile de gheata arata ca au fost perioade de topire si rapida inghetare, toate cauzate de fluctuatia deloc normala a temperaturii.

Conform Yoda.ro, citat de proziare, cresterea temperaturii medii cu 1,6 grade Celsius la Polul Sud precum si faptul ca grosimea ghetii de sub nivelul apei este de 23 de ori mai mare decat se estima sunt cauzele care ii fac pe cercetatori sa afirme ca Polul Sud de topeste.


The views of the author are his/her own and do not necessarily represent the position of The Weather Company or its parent, IBM.

Reader Comments

Comments will take a few seconds to appear.

Post Your Comments

Please sign in to post comments.

Log In or Join

Not only will you be able to leave comments on this blog, but you'll also have the ability to upload and share your photos in our Wunder Photos section.

Display: 0, 50, 100, 200 Sort: Newest First - Order Posted

Viewing: 1 - 1

Page: 1 — Blog Index

1. WunderAlertBot (Admin)
9:28 PM GMT on June 07, 2013
vremeainromania has created a new entry.

Viewing: 1 - 1

Page: 1 — Blog Index

Top of Page
Ad Blocker Enabled

Vremea in Romania

About vremeainromania

Weather forecast