Vremea in Romania

Controlul artificial al fenomenelor meteo

By: vremeainromania, 6:27 AM GMT on October 24, 2013

Chiar daca informatiile despre tehnologia pentru controlul vremii provin doar din medii tangente utilizatorilor, exista date din care rezulta ca astazi, cu ajutorul tehnologiilor moderne, ploaia poate fi provocata in mod artificial, pe baza asa-numitei tehnologii a “insamantarii” norilor, care consta in introducerea de particule de gheata carbonica sau cristale de iodura de argint intr-un nor, cu scopul de a provoca precipitatii.

Misterul in care sunt invaluite aceste experimente a dat nastere tot timpul la diferite teorii conspirationiste, in baza carora ar fi fost dirijate potopuri spre anumite state. Unul din precursorii acestei tehnologii este o romanca, Stefania Maracineanu, care a provocat prima ploaie artificiala din lume, in anul 1931, in Baragan, iar putin mai tarziu in zona sahariana a Algeriei. Prima experienta la o scara mai ampla este efectutata de inginerul american Vincent Schaefer, care in anul 1946 a dispersat din avion, la baza norilor, zapada carbonica, declansand o aversa puternica.

De atunci si pana acum, tehnologia a mai evoluat, dar experimentele desfasurate au fost in general tinute sub secret. Informatii publice in domeniu au aparut cu privire la Project Stormfury, in anii ’60, cand Statele Unite au incercat sa influenteze evolutia uraganelor din zona Atlanticului. Ceva mai tarziu s-a aflat ca rusii au “insamantat” nori deasupra Belarusului, dupa dezastrul de la Cernobal, intr-o tentativa de a dispersa particulele radioactive ce se indreptau spre Moscova.

Tehnologia ar fi folosita cel mai mult de catre China, care “trage” rachete cu cristale de iodura de argint deasupra zonelor sale cele mai aride. Acelasi lucru s-a intamplat si putin inainte de Olimpiada din 2008, de la Beijing cand aerul poluat ar fi fost curatat in urma unor ploi provocate artificial. Un an mai tarziu, a fost provocata o ninsoare de trei zile, tot in Beijing, acolo unde caderile de zapada sunt totusi rare. Prima ploaie artificiala in scopuri militare ar fi fost provocata in anul 1963, de catre armata SUA, in Vietnam. Trei ani mai tarziu, tot americanii ar fi trimis ploi torentiale cu urmari dezastruoase in nordul Laosului. continuare aici

Permalink


The views of the author are his/her own and do not necessarily represent the position of The Weather Company or its parent, IBM.

Ad Blocker Enabled

Vremea in Romania

About vremeainromania

Weather forecast