Vremea in Romania

Curcubeul, un spectacol de lumina

By: vremeainromania, 11:01 PM GMT on June 14, 2013

Curcubeul este un fenomen meteorologic și optic care se manifestă prin apariția pe cer a unui spectru spectaculos, în forma unui arc colorat, atunci când lumina soarelui se refractă în picăturile de apă din atmosferă. De cele mai multe ori curcubeul se observă după ploaie, când soarele este apropiat de orizont.

Autorul Donald Ahrnes descrie curcubeul în cartea “Meteorology Today: An Introduction to Weather, Climate, and the Environment” ca fiind “unul dintre cele mai superbe spectacole de lumină ce se pot observa de pe Pământ”.
Ordinea culorilor dintr-un curcubeu este de la lungimi de undă mici în arcul exterior la cele mari în arcul interior. Succesiunea culorilor de la exterior spre interior este următoarea: roşu, portocaliu (oranj), galben, verde, albastru, indigo, violet (ROGVAIV).
Prima persoană care a descris apariţia curcubeului a fost un calugăr german (Theodoric din Freiburg, în anul 1304), care a făcut si un experiment interesant, prin umplerea unei sfere cu apă, spre care a indreptat lumina soarelului, observând astfel cum lumina alba se transformă în culorile curcubeului.
În literatura clasică a antichităţii, curcubeul o personifica pe zeiţa Iris. În Grecia Antică, unde toate fenomenele naturale erau personificate, întruchipând zei sau zeiţe, curcubeul era zeiţa Iris: nepoata lui Oceanus (oceanul), fiica lui Thaumas (Zeul minunii) şi a Oceanidei (Electra); soţia lui Zephyrus (Vîntul de apus).

Permalink

1st Regional Workshop on Capacity Development to Support National Drought Management

By: vremeainromania, 9:28 PM GMT on June 07, 2013

In perioada 9-11 iulie 2013, Administratia Nationala de Meteorologie va gazdui la Bucuresti “Primul seminar regional pentru dezvoltarea resurselor de apa in sprijinul politicilor de management al secetei la nivel national (1st Regional Workshop on Capacity Development to Support National Drought Management Policies)”, la initiativa comuna a Organizatiei Meteorologice Mondiale (WMO), Secretariatul Conventiei Natiunilor Unite pentru Combaterea Desertificarii (UNCCD), Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) si Programul Decenial al Natiunilor Unite pentru Dezvoltarea Resurselor in Domeniul Apei (UNW-DPC).

Permalink


The views of the author are his/her own and do not necessarily represent the position of The Weather Company or its parent, IBM.

Ad Blocker Enabled

Vremea in Romania

About vremeainromania

Weather forecast