Vremea in Romania

Delta Dunarii Romania

By: vremeainromania, 3:15 PM GMT on April 30, 2013

Vremea în Delta Dunării în vara anului 2013 va fi favorabilă pescarilor. Pentru prognoza vremii în România pentru lunile mai, iunie, iulie click aici.

Prognoza vremii în Delta Dunării

Prohibitia la pescuit sportiv pentru anul 2013 este de 60 de zile. Perioda este cuprinsă între 8 aprilie 2013 şi 6 iunie 2013 inclusiv.

Pescuitul sportiv este interzis astfel:

in Complexul Razim-Sinoe si lacurile litorale pe o durata de 90 zile, in perioada 1 aprilie – 29 iunie 2013 inclusiv.
pe bratul Sfantu-Gheorghe, in zona km 22-25, pe o durata de 113 zile, in perioadele 20 martie – 10 mai si 1 octombrie – 30 noiembrie inclusiv;
pe Bratul Chilia, in zona km 72-77 Pardina, pe o durata de 113 zile in perioadele 20 martie – 10 mai si 1 octombrie – 30 noiembrie inclusiv;
pe Dunăre, in zonele Mm 52-57 (Isaccea) si Mm 64-71 pe o durata de 113 zile in perioadele 20 martie – 10 mai si 1 octombrie – 30 noiembrie inclusiv;
pe Bratul Borcea, zona km 30-50 (Fetesti), pe o durata de 113 zile in perioadele 20 martie – 10 mai si 1 octombrie – 30 noiembrie 2013 inclusiv;
pe apele care constituie frontiera de stat, inclusiv Golful Musura, pe o durata de 45 zile, in perioada 08 aprilie – 22 mai 2013 inclusiv;
Pe raul Prut, sectorul cuprins intre barajul Stanca-Costesti si confluenta cu raul Elan, in tot timpul anului, cu exceptia pescuitului recreativ/sportiv, care se va desfasura in afara perioadei de prohibitie prevazuta;
in fata gurii Dunarii – Meleaua Sfantu Gheorghe pana la Ciotic, pe o durata de 60 zile, in perioada 8 aprilie-6 iunie inclusiv;

Permalink

Comportamentul unor animale poate oferi indicii privind prognoza meteo

By: vremeainromania, 7:46 AM GMT on April 06, 2013

O observare mai atentă a naturii poate oferi informaţii legate de prognoza meteo. Astfel, dacă păsările zboară aproape de sol, înseamnă că se apropie o furtună. Ele coboară din cauza presiunii aerului. În schimb, dacă zboară la altitudine, va fi vreme bună.

Mai mult, cercetătorii americani au realizat un studiu cu ajutorul căruia au demonstrat că vechea credinţă populară potrivit căreia vacile pot „prevesti” starea vremii este adevărată, scrie Daily Mail. Astfel, ideea că animalele stau jos doar atunci când urmează să plouă s-a dovedit a fi reală. Fermierii spun că, atunci când vacile simt că se apropie furtuna, ele devin agitate şi încep să lovească muştele cu cozile sau se întind pe iarbă, pentru a-şi păstra un loc uscat.

Oamenii de ştiinţă de la Universităţile din Arizona şi Missouri au explicat că vacile obişnuiesc să stea în picioare atunci când vremea este caldă şi se aşează doar atunci când temperatura scade, adică înainte să înceapă să plouă. „Vacile preferă să stea în picioare în zilele călduroase pentru ca o mai mare suprafaţă a corpului lor să fie aerisită”, a precizat Dr Jamison Allen, de la Universitatea din Arizona.

Broaştele orăcăie mai tare şi mai mult, iar albinele şi fluturii nu mai stau pe flori şi se adăpostesc când urmează vreme rea. Furnicile simt că vine vremea rea şi îşi construiesc muşuroaie suplimentare pentru a se proteja sau le astupă pe cele existente.

Climate Change

Updated: 6:00 AM GMT on April 07, 2013

Permalink

Iarna dureaza mai mult de patru ani

By: vremeainromania, 7:37 AM GMT on April 06, 2013

Climatologii se declară contrariaţi de faptul că acesta este cel de-al patrulea an consecutiv în care vremea este este marcată de puternice căderi de zăpadă în Europa şi America de Nord.

Conform experţilor meteo, acestea sunt efectele topirii banchizei arctice din timpul verii, topire ce antrenează puternice modificări ale circulaţiei atmosferice în emisfera de nord în perioada de iarnă.

În 1979, la începutul măsurătorilor realizate prin satelit, banchiza acoperea o suprafaţă de aproximativ 7 milioane de kilometri pătraţi de apă în Oceanul Îngheţat de Nord. Măsurătorile din septembrie 2012 indicau că banchiza mai acoperă doar 3,4 kilometri pătraţi.

“Legătura cred că este din ce în ce mai clară, chiar dacă oamenii de ştiinţă nu au încă păreri unanime în acest sens”, susţine climatologul Dim Coumou de la Institutul din Potsdam de Studii asupra Climei (PIK).

Pentru un alt mare apărător al acestei teze, Charles Greene, profesorul de Ştiinţe ale Pământului şi Atmosferei de la Universitatea Cornell (New York), explicaţia este următoarea: cu cât suprafaţa banchizei arctice este mai redusă, cu atât sunt reflectate mai puţin razele solare iar apa mării se încălzeşte, ceea ce închide cercul accelerând la rândul său topirea banchizei rămase.

În cursul toamnei căldura înmagazinată şi eliberată treptat în atmosferă are efectele creşterii umidităţii şi presiunii atmosferice, reducând diferenţa de temperatură dintre zona arctică şi latitudinile mai joase. Această situaţie modifică interacţiunile complexe care au loc între mare şi aer, influenţând direct evoluţia climatică în America de Nord şi Europa.
Unul dintre efecte este slăbirea vortexului polar – ciclonul atmosferic permanent situat în apropierea polului, care-şi pierde din capacitatea de a reţine masele arctice de aer rece şi umed, mase ce ajung mai uşor la latitudini mai joase.

Climate Change Winter Weather

Permalink


The views of the author are his/her own and do not necessarily represent the position of The Weather Company or its parent, IBM.

Ad Blocker Enabled

Vremea in Romania

About vremeainromania

Weather forecast