Pentru cat timp putem prezice exact starea vremii?

By: Furtuna , 11:40 PM GMT on December 17, 2009

Pe baza modelelor numerice de prognoza a vremii, evolutia fenomenelor meteorologice la nivelul teritoriului Romaniei poate fi anticipata rezonabil pana la 5-7 zile. Aceste modele, pentru a fi capabile sa furnizeze prognoze ale vremii, sunt initializate cu date atmosferice reale masurate in diverse locuri si dau o imagine globala sau regionala a starii atmosferei la anumite momente de timp.

Cel mai greu de prognozat vremea este primavara si toamna. In aceste anotimpuri, diferente de doua-trei grade sunt extrem de importante, mai ales pentru culturile agricole.

Toti cei care, zi de zi, cauta aceste informatii despre vreme o fac, de cele mai multe ori, pentru a lua o decizie in functie de prognoza meteo.

Prognozele meteorologice pe termen scurt pana la trei zile au gradul de realizare cel mai mare. Prognozele meteorologice pe termen mediu (pana la 7-10 zile) si cele pe termen lung au grade de fiabilitate invers proportional cu timpul de anticipare.

Rateurile in privinta prognozei evolutiei vremii sunt tot mai rare. Desigur ca mai sunt unele persoane care iau informatiile de la nivelul tarii si este posibil ca starea vremii deasupra strazii lui sa nu fie aceeasi.


The views of the author are his/her own and do not necessarily represent the position of The Weather Company or its parent, IBM.

Reader Comments

Display: 0, 50, 100, 200 Sort: Newest First - Order Posted

Viewing: 1 - 1

Page: 1 — Blog Index

Viewing: 1 - 1

Page: 1 — Blog Index

Top of Page